ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ανακοίνωση για την πραγματοποίηση της δεύτερης Γενικής Συνέλευσης και την εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Ισότητας και Ιστορίας του Φύλου (ΚΙΙΦ)

Στις 13 Φεβρουαρίου 2019 πραγματοποιήθηκε η δεύτερη Γενική Συνέλευση του Κέντρου Ισότητας και Ιστορίας του Φύλου (ΚΙΙΦ), στην οποία συμμετείχαν τα μέλη του οργανισμού. Το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο εκπροσωπήθηκε από την απερχόμενη Συντονίστρια του Δ.Σ., Θέκλα Κυρίτση, παρουσίασε τον απολογισμό της δράσης του Κέντρου για τη χρονιά του 2018 και επανέλαβε ότι πρωταρχικός στόχος του Δ.Σ. σε αυτά τα πρώτα βήματα παραμένει η εδραίωση του ΚΙΙΦ ως μια μη κυβερνητική οργάνωση που προωθεί την ισότητα και την ιστορία του φύλου στην κυπριακή κοινωνία.

Ο απολογισμός αποτελούνταν από μια σύντομη αναδρομή στη δράση του ΚΙΙΦ, από τα πρώτα του βήματα και την επίσημη εγγραφή του ως μη κυβερνητική οργάνωση, υπό τη νομική μορφή του σωματείου τον Ιούλιο του 2017, μέχρι σήμερα. Σε αυτό το σημείο, το απερχόμενο Δ.Σ. τόνισε την τεράστια σημασία της εθελοντικής εργασίας για τη ζωή του ΚΙΙΦ, αφού για μια σημαντική περίοδο το Κέντρο λειτουργούσε αποκλειστικά σε εθελοντική βάση.

Με σκοπό να τεθούν γερά θεμέλια, το Δ.Σ. εξήγησε ότι προτεραιότητα της προηγούμενης χρονιάς ήταν η οικονομική βιωσιμότητα και λειτουργικότητα του Κέντρου με τη διεκδίκηση και εξασφάλιση χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων. Η προσπάθεια αυτή, η οποία συνοδεύτηκε από την εργοδότηση του πρώτου έμμισθου προσωπικού του ΚΙΙΦ, στέφθηκε με τεράστια επιτυχία αφού μέσα σε ένα χρόνο ο οργανισμός εξασφάλισε τρία χρηματοδοτούμενα προγράμματα, θέτοντας πλέον τις βάσεις για περαιτέρω εδραίωση και ανάπτυξή του.

Ως αποτέλεσμα, αυτή την περίοδο το ΚΙΙΦ υλοποιεί μαζί με συνεργαζόμενους φορείς τα πιο κάτω χρηματοδοτούμενα προγράμματα:

1. «Εργαζόμενη γυναίκα: Μια έμφυλη ματιά στο παρελθόν και το μέλλον της εργασίας». To πρόγραμμα ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2018 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2020. Υλοποιείται από το Ιστορικό Εργατικό Μουσείο της ΠΕΟ σε συνεργασία με το ΚΙΙΦ και τον ΠΑΟΚ Κλήρου και χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+. Για περισσότερες πληροφορίες, το κοινό μπορεί να επισκεφθεί την ιστοσελίδα του ΚΙΙΦ ή/και την ιστοσελίδα του Μουσείου της ΠΕΟ.

2. «Αρχείο Ιστορίας Γυναικών: Κυπριακή Διαδικτυακή Βιβλιοθήκη για το Φύλο». Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2018 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2020. Υλοποιείται από το Ινστιτούτο Ερευνών Προμηθέας σε συνεργασία με το ΚΙΙΦ και το Πανεπιστήμιο Κύπρου και χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων RESTART 2016-2020. Για περισσότερες πληροφορίες, το κοινό μπορεί να επισκεφθεί τη σελίδα του προγράμματος στο facebook (CLIO for gender – Cyprus Library Online) μέχρι να ετοιμαστεί η επίσημη σελίδα του έργου.

3. «Νέες και νέοι για την ισότητα των φύλων στην οικογένεια: Η σημασία του κράτους και των κοινωνικών θεσμών». Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2019 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2020. Υλοποιείται από το ΚΙΙΦ (το οποίο για πρώτη φορά έχει το συντονιστικό ρόλο σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα) σε συνεργασία με τον Κυπριακό Σύνδεσμο Οικογενειακού Προγραμματισμού (ΚΣΟΠ).

Αξίζει να αναφερθεί ότι το ΚΙΙΦ τη χρονιά που πέρασε διοργάνωσε τρεις επιτυχημένες ιστορικές διαδρομές στην Παλιά Λευκωσία, με έμφαση στην ιστορική παρουσία των γυναικών στην Κύπρο. Λειτουργεί επίσης επίσημα πλέον η ιστοσελίδα του Κέντρου (www.kiif.com.cy) η οποία θα ανανεώνεται συνεχώς με όλα τα νέα, εκδηλώσεις, ανακοινώσεις και δράσεις του οργανισμού.

Στη συζήτηση που ακολούθησε τον απολογισμό δράσης έγιναν ερωτήσεις και παρεμβάσεις όπου δόθηκε έμφαση στη μεγαλύτερη και πιο οργανωμένη εμπλοκή και συνεργασία με μετανάστριες/ες και Τουρκοκύπριες/ους στις μελλοντικές δράσεις του Κέντρου. Παρουσιάστηκε επίσης η Οικονομική Έκθεση του ΚΙΙΦ από την Οικονομική Υπεύθυνη, Γιώτα Παναγιώτου, και εγκρίθηκε από τα παρευρισκόμενα μέλη. Τέλος, εγκρίθηκε παμψηφεί το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, που αποτελείται από τις/τους: Μαριάννα Δημοσθένους, Άντρη Κυπριανού, Ειρήνη Κυρίτση, Έλενα Νεοφύτου, Γιώτα Παναγιώτου, Παναγιώτη Σταυρινίδη, Εύη Τσελίκα, Βασιλική Φαραώ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

Like this article?

Share on Facebook
Share on Twitter